Få vores nyheder på mail

​Det Gamle Værft på Ærø smeder for Nationalmuseet

Nyhed   •   Sep 13, 2017 15:38 CEST

Svend Brieske er en af Danmarks bedste esse-smede.

Nationalmuseets afdeling for Landbokultur & Søfart har skrevet kontrakt med Det Gamle Værft – også kendt som Øhavets restaureringscenter – om fremstilling af smedede beslag til Nationalmuseets bevaringsværdige skonnert BONAVISTA.

Skonnerten Bonavista (bygget i 1914) er ejet af Nationalmuseet og blev, efter flere års restaurering af skrog og dæk, søsat i Marstal i maj 2012, hvor den siden har ligget og afventet næste etape af istandsættelsen.

Nu er midlerne, via A.P.Møllers Støttefond, fundet til få Bonavista rigget – hvilket betyder, at skibet igen skal udstyres med master, sejl, rig og beslag. Netop på opgaven med beslagene kommer Det Gamle Værft til at spille en vigtig rolle.

Det Gamle Værft er valgt ud fra deres ekspertise indenfor renovering og smedning af skibsbeslag.

"Vi har stor ekspertise indenfor renovering og smedning af skibsbeslag. På værftet smeder vi med kul og over åben esse og efter de gamle håndværkstraditioner.", siger daglig leder, Christian Albertsen, og understreger; "Det er vigtigt, at smedearbejdet bliver nøje dokumenteret, og at formidlingen er i højsædet. Der er vi jo ret ideelle, da vi jo også er et formidlingscenter og er vant til at have besøgende."

Det Gamle Værft dokumenterer bl.a. ved at filme smedeprocesserne.

Arbejdet med de første ringe til Bonavista er gået i gang, og frem til foråret vil besøgende kunne følge processen med smedning af forgrejer, skalkjern med mere.

Erfaring fra de store danske kendinge.

Værftets smede har smedet til mange af de store danske historiske sejlskibe, herunder Georg Stage, Skoleskibet Danmark og Skonnerten Fylla. I 2016 leverede Det Gamle Værft bl.a. helt nye beslag til ’Svalen af Ommel’, en gammel drivkvase fra 1922, og i år har værftet leveret beslag til skibet ’Mulius’, en norsk jagt fra 1936.

Det er ikke første gang, Det Gamle Værft samarbejder med museer.

I 2015 smedede værftet en ny jagtkrog til herregården Søbygaard for Ærø Museum, og også Marstal Søfartsmuseum står på kundelisten. Her leverede Det Gamle Værft håndsmedede beslag til museets svedekiste i forbindelse med renoveringen af ’Eriksens Plads’. Ligeledes får værftet løbende opgaver i forbindelse med særudstillinger og har bl.a. leveret nagler og andet til udstillingen om Lillebæltsbroens tilblivelse.

Det Gamle Værft er beliggende i Ærøskøbing, som i 2002 blev tildelt den fornemme Europa Nostra pris for bevaring af europæisk kulturarv. De fleste af husene i byen er fra 1700-tallet, og flere er fredede; mange er bevaringsværdige, og lokalplanen stiller strenge krav til bevaringen af byens udtryk. Som en følge heraf har Det Gamle Værft oparbejdet stor erfaring med renovering og ny-smedning af beslag, murankre og stabler til de gamle huse i byen.

Foruden at være kendt for det gode smedehåndværk, er Det Gamle Værft som sagt også et oplevelsescenter med formidling af Danmarks maritime kulturarv og åbne værksteder som smedje, riggerloft og kobberværksted, hvor besøgende får lov at deltage, hvis de har lyst.

Skulle man selv gå med et ønske om at kunne mestre det gamle smedehåndværk, så afholder Det Gamle Værft smedekurser – næste gang er i weekenden 6.-8. oktober.

Det Gamle Værft
Ærøskøbing havn 4a
5970 Ærøskøbing

Tlf: 6252 1222