Få vores nyheder på mail

Børn & Brød på Ærø

Nyhed   •   Aug 20, 2018 14:44 CEST

DET HANDLER OM DYRKE DET LOKALE, BÆREDYGTIGHED OG AT VÆRE SAMMEN OM AT SKABE EN FØDEVARE.

Tiden er inde mere end nogensinde, til at lære vores børn hvordan de selv skaber en fødevare i stedet for 'bare' at købe en bakke mad pakket ind i plastik i det lokale supermarked.

Inspiration og læring er det bedste vi kan give vores børn og på samme tid få dem til at styrke det lokale og handle lokalt. Størstedelen af de fødevarer vi køber i supermarkederne er bragt hertil med fly der forbruger mængder af brændstof. Der bliver brugt et hav af ressourcer som ikke er til gavn for vores land eller klode. Tænk globalt, vær lokal. Og at bage sit eget brød som er en basal ting i mange verdensdele, er bare super tjekket. Og de unge vil tage ansvar og skabe noget selv fra grunden.

Og det er vigtigt at give sin viden videre til de næste generationer, - det er et fælles ansvar, det er vores fodaftryk.

De unge flytter hjemmefra.

Kernemålgruppen til den første del af arrangementet den 25. august er de 15-18 årige. HF, 8.-9.-10. klasserne. De flytter snart hjemmefra og får et godt råd og læring om surdej med på vejen samt håndværket, historien, miljø, bæredygtighed. Vi har rekrutteret ved at besøge klasserne og interessen er stor. Det er afgørende at påvirke begge veje, børn og forældre.

En af eleverne spurgte til pris på brødet. Et god pose mel til f.eks. 25 kr. - vand og surdej, lidt salt giver 20 boller, det gir ca. 1,25 kr. pr bolle. Det er en fordel i sig selv udover at brødet er sundt og nærende.

Læring og oplevelser er børnene vilde med og de tager det med sig i livet. Brød er en central del i deres ernæring, men børnenes måltider bliver presset, industrien har mange tilbud, og en del er ikke specielt gode. Overvægt og fejlernæring er ikke noget der hører den 3. verden til, det sker også her i Danmark og på Ærø. Udvikling vil alle ha', forandring ønsker få, det er udfordringen.

En tilbagevendende begivenhed i Marstal, børn, brød og suppe. 26. august, Markgade 12-14.

En gang om året samles børnene og koger suppe og bager brød og sælger på Torvet i Marstal.

I år er det den 26. august kl. 12-14. Der bliver sat telte op og der kommer lokale elever med bands og spiller til arrangementet. Overskuddet går til børnene selv. I ungdomshuset Frivagten i Marstal sidder en styregruppe dannet af børnene selv og de bestemmer selv over hvad midlerne skal bruges til. Vigtigt at mange fra Ærø kommer og støtter på dagen og køber en kop suppe og får et stykke brød til 30.-

Et lokalt initiativ.

Peter Fröhlich som driver Brødsheriffen ApS er initiativtager til projektet. Christian Kjems, den lokale SSP medarbejder er også en stor del af projektet. Begge samarbejder om at få weekenden den 25.-26. august arrangeret.

Projektet er støttet op af Ærø Kommune, skolerne og mange flere. I 2019 kommer ’surdejsbrød’ på skoleskemaet på Marstal skole. 

For yderligere information:

Peter Frölich - mobil: 5120 1560