Få vores nyheder på mail

#3: Ærøsk juleånd og to nisser med en varebil

Blogindlæg   •   Dec 12, 2019 16:19 CET

Dette er tredje afsnit i en ærøsk julefortælling om butiksoverlevelse & juleånd: Hvad har en barslende far fra Skovby med to nisser og en varebil at gøre? Og hvad er det for en rekord, Britta har slået?

Marstal, den 20. december

Britta har travlt med at pakke varer ud og give folk besked om, at deres julegaver er kommet på lager. Aldrig før har Ærøboerne bestilt så mange varer hjem. Britta glæder sig over, hendes med-øboer benytter sig af muligheden, så hun kan være med til at levere det, folk ønsker sig. Og så har hun for længst overhalet hendes fastlandskolleger i rekord for varebestillinger. Britta tør næsten ikke tro på det. Hvad mon der er sket?

Skovby, samme dag

På den restaurerede gård i Skovby bor Jakob. Han er far til skolebørnene Frida og Viktor samt lille Johan på 8 måneder, som han pt. er på barsel med. Jakobs kone arbejder som kaptajn hos Mærsk, og er på søen indtil den 23. december.

For snart 10 år siden gjorde Jakob og hans kone op med dem selv, at deres kommende børn skulle vokse op tæt på hav og natur; de flyttede derfor fra Aalborg til Ærø. Og de har ikke fortrudt det ét sekund. Efter børnene er kommet til, har deres forældre taget turen fra Jylland til Ærø hvert år til jul. Og i år er ingen undtagelse. Den 24. december vælter det ind med bedsteforældre, og Jakob glæder sig til, at de alle er samlet i juledagene. Men han er slet ikke klar.

Han har lovet sin kone at sørge for julegaver til børn og bedsteforældre. Og eftersom hun først kommer hjem om aftenen den 23. december, er Jakob også nødt til at have styr på julemad, godter, juleservietter og rødvin. Desværre har både han selv og lille Johan raget noget vintersnue til sig, og lysten til at bevæge sig ind til byen er derfor ikke stor. Heller ikke selvom kalenderen allerede siger 20. december, og behovet snart er akut.

En morgen, hvor Jakob plejer sin hals med en varm kop te og læser Ugeavisen, falder han over en stor annonce. Budskabet er, at du på Ærø kan få leveret varer og julegaver direkte til hoveddøren den 23. december – gratis! Jakob tænker, at det er for godt til at være sandt. Annoncen oplyser et telefonnummer, som Jakob straks ringer til for at høre, om det nu også kan være rigtigt.

”Hej, det er Karin” lyder det på syngende søb’sk i den anden ende. Karin arbejder i en lokal brugs, der ugentligt kører med varer til øboerne. Den 23. december kører varebilen og dens to nisser også afsted med julegaver til det ærøske folk. Karin fortæller Jakob det hele, og Jakob bestiller straks levering af både det ene og det andet. Julegaverne ringer han rundt til de ærøske butikker og bestiller. Så skal de nok sørge for, at julegaverne kommer afsted sammen med nisserne.

Den 23. december banker varebilens to nisser på Jakobs hoveddør. De har favnen fuld af smukt indpakkede julegaver, julegodter, bordpynt, julemad og rødvin. Jakob er lykkelig og enormt taknemmelig over den ærøske juleånd.

Så blev det alligevel jul hos Jakob fra Skovby og hans familie. Det krævede blot lidt ærøsk juleånd – og to nisser med en varebil.

Følg med i næste uge…

Hvor du kan læse om julefeer, sammenhold og sorte bundlinjer.