Få vores nyheder på mail

#2: Næstekærlighed og lokal handel i yderste potens

Blogindlæg   •   Dec 05, 2019 11:10 CET

Dette er andet afsnit i en ærøsk julefortælling om butiksoverlevelse & juleånd: Hvorfor har Britta mon ondt i fingrene? Og vinder (næste)kærligheden over onlineshopperen og Ærø-haderen, Albert fra Stokkeby?

Marstal, den 11. december

Britta har lidt ondt i fingrene af at sætte ”Glædelig jul fra Ærø”-mærker på de rigtig mange julegaver hun har sendt af øen. Pludselig vælter bestillingerne ind i webshoppen. Hvad mon der er sket?

Stokkeby, samme dag

Albert er 15 år og går i 9. klasse på Ærø Friskole. Han mere end glæder sig til om et halvt år, hvor han flytter til Svendborg for at gå på gymnasium. For ham er Ærø nemlig dødens pølse.

Albert har derfor også fået sin mor til at handle alt tøj, elektronik, sko m.m. online. ”For man kan jo ikke få noget som helst på Ærø”. I år er Alberts ønskeseddel til jul da også fyldt med diverse links, som hans mor og bedsteforældre blot kan klikke noget hjem fra. Han tænker ikke så meget over, at al deres onlinehandel ikke ligefrem støtter de ærøske butikker.

En dag fortæller Frida, som Albert er lidt vild med, at hendes mors og fars skobutik i Ærøskøbing går rigtig dårligt. Og hvis julehandlen ikke giver dem et kæmpe overskud, er de nødt til at lukke butikken – og måske endda flytte af øen. Det kan Albert slet ikke leve med. Nu skulle de jo snart til at være kærester.

Som en julegave til sig selv har Albert en plan om at klikke de nye sneakers fra Nike hjem, men fordi han hellere vil have Frida til at blive på Ærø, beslutter han sig for at bruge pengene i hendes forældres skobutik i stedet. Så må han bare købe nogle tilfældige sko og stille dem hjem i skabet. Det vigtige er, at Fridas forældre får overskud i butikken.

Da Albert kommer ned i byen, lægger han først mærke til, hvor julet byen er pyntet op med lys over det hele, juletræer ved hvert hjørne og en duft af brændte mandler. Ret hyggeligt, synes han faktisk. Derefter spotter han de nye sneakers fra Nike i vinduet ved Fridas forældres skobutik! What? Kan man købe så nye sko på Ærø? Ved siden af skobutikken ligger en elektronikbutik, hvor Albert pludselig ser de PlayStation 4-spil, han har på listen over juleønsker. Han forstår ingenting. Hvordan kan de være på Ærø? De er jo lige udkommet.

Den værktøjskasse hans mor ønsker sig, ligger den lokale isenkram ikke lige inde med, men de vil hellere end gerne bestille den hjem til ham, fortæller den smilende ekspedient.

Albert får købt sneakers og bestilt værktøjskasse og skynder sig derefter hjem for at slette alle links fra sin ønskeseddel. I stedet skriver han til sidst: ”Butikkerne her på Ærø har helt sikkert det meste af det, jeg ønsker mig – og ellers vil de gerne bestille det hjem.”

Så blev det alligevel jul hos Albert og hans mor. Og hos Frida og hendes forældre.

Mon ikke Albert var så heldig at få et julekys af Frida? Det tror vi.

Følg med i næste uge…

Hvor du kan læse om den ærøske juleånd og to nisser med en varebil.