Få vores nyheder på mail

Mød Maria Fynsk Norup - fotograf og fotokunstner på Ærø

Blogindlæg   •   Mar 01, 2018 13:15 CET

Maria Fynsk Norup har boet på Ærø siden 2015. Ølivet giver hende både ro og inspiration til arbejdet som fotograf og fotokunstner.

Maria Fynsk Norup er fotograf og fotokunstner, og har boet på Ærø siden hun i 2015 sammen med sin mand Klaus, og deres to piger på nu hhv. 7 og 10 år, tog springet fra det travle liv i lejlighed på Frederiksberg til roen og den smukke natur på Ærø. Familien bor nu lige i vandkanten, kun 2km udenfor Ærøskøbing, på en istandsat gård fra 1855, hvor Maria til sommer åbner eget galleri.

I foråret 2018 udstiller hun sin fotokunst i den lille galleri 'Højkant' i Århus. 

I den anledning har vi talt med Maria om springet fra København til Ærø og om livet som kreativ iværksætter og selvstændig på en lille ø.

Hvorfor flyttede I til Ærø?

Ærø kom hurtigt på banen som en mulighed, da vi besluttede at vi skulle flytte. Øen kendte vi fra sommerferiebesøg, hvor vi gennem flere år havde været ‘hus-sittere’ hos min venindes forældre – og vi var langsomt blevet forelskede. Både i den smukke natur, de venlige øboerne der modtog os med åbne arme, og det boblende kreative samfund. Så vi valgte at tilvælge mulighederne for en helt anden form for liv, end det vi kendte fra storbyen.

Hvordan inspirerer Ærø dig i din kunst og i dit arbejde?

Roen, de høje himle, og havet, der omgiver os her på øen, har givet mig utroligt meget. Jeg har en indædt tro på at det er sundt for sjælen at blive mødt af skønhed hver dag. Det at bo lige her midt i det hele er en daglig inspiration, lige fra farvetoner og stemninger, til de mere konkrete visuelle detaljer og motiver, der ofte dukker op i mine billeder.


Hvordan vil du beskrive dit kreative arbejde?

I min fotokunst arbejder jeg primært med konceptuelt fotografi og selvportrætter, samt stemningsmættede naturfotografier. Ofte bliver min fotostil beskrevet som højæstetisk, stemningsfyldt, og med en stærk fornemmelse af ro og nærvær.

Jeg arbejder desuden med forskellige brands, hvis værdier og visuelle udtryk understøttes af de kvaliteter Ærøs natur og maritime kultur kan give.

Hvordan driver man sin virksomhed fra en lille ø?

Det er faktisk utroligt nemt, og på mange måder ikke voldsomt anderledes end at drive virksomhed så mange andre steder. Jo, der er lidt længere til fysiske møder, men med mail, telefon, skype og en hurtig internetforbindelse kan man komme virkelig langt. Og heldigvis har jeg efterhånden en del skønne lokale kunder også. Og så tager det jo ikke mere end 4 timer (med off. transport) at komme til f.eks. København og Århus.Hvordan en arbejdsdag ser ud?

Mine dage er aldrig ens, og det synes jeg er fantastisk. Dagens indhold kommer så meget an på hvilke type opgaver jeg er midt i, men en hjemmearbejdsdag kunne f.eks. indeholde mailkorrespondance, tjekning og opdatering på diverse sociale medier, signering og pakning af solgte billeder, billedredigering af det sidste fotoprojekt, opfølgning på diverse kunder, og planlægning af fremtidige ideer og projekter.

Hvor længe har du været selvstændig

I år er det 5 år siden jeg stod på Vesterport station og tog beslutningen om at få mit eget CVR-nummer.

Hvad har været sværest – ved at blive øbo – og ved at blive selvstændig?

Ingen af delene har været svært synes jeg. Vi har elsket livet som øboere fra dag 1. Jo, der er lidt længere til familien i København, og til mit gamle netværk. Men vi har fået så meget andet herovre, synes jeg. Og livet som selvstændig? Jeg tror at isen i maven i forhold til en lidt mere svingende indtjening har været den sværeste del. Men jeg synes stadig at friheden i at arbejde på denne måde langt opvejer det. 

Vi glæder os til at følge Marias arbejde fremarettet og til at besøge hendes galleri i den ærøske vandkant, når hun slår dørene op i sommeren 2018.

Du kan også følge Maria og hendes arbejde på Instagram @mafyno