Få vores nyheder på mail

For fulde damp: Mød Jørgen Friis - manden bag maskinen

Blogindlæg   •   Feb 04, 2018 10:31 CET

"Man starter med at læse til maskinmester. Anno 1911"

Jørgen Friis er frivillig på Det Gamle Værft i Ærøskøbing. 

Det har han været siden december 2013, hvor han rundede de 60 år og stoppede sit arbejdsliv efter 9 år som vicekommunaldirektør i Ærø Kommune.

Nogen vil måske kalde Jørgen for en 'nørd'. For Jørgen kan lide at fordybe sig - og gerne i teknik. Han programmerer, koder, bygger 3D-printer, laver installationskunst og meget meget mere. 

Men samtidig har Jørgen evnen til at formidle. Til at dele sin begejstring - også med et publikum, som måske ikke har samme tekniske tæft som ham selv.

Og nu har han så bygget verdens første fullscale skibsdampmaskinesimulator - så interesserede kan opleve dampmaskinens mekanik 'live'.

"Det er jo bare matematik."

Bag den nu færdige simulator ligger timevis af arbejde. Startende med en lærebog for maskinmestre anno 1911 over 3Dprint af en dampmaskine, til opbygning af maskinrum med kedler og håndtag, der alle er koblet op på små computere, der giver den besøgende en unik oplevelse.  Og selvom Jørgen selv siger at 'det jo bare er matematik', så er det altså svært ikke at blive imponeret, når man hører hvordan alle de små dele og processer hænger sammen.

Ingen kan forklare processen bedre end Jørgen selv - og det gør han på denne video, som tager dig med på hele turen.

Skibsdampmaskinesimulatoren indvies på Det Gamle Værft i Ærøskøbing torsdag den 8. februar 2018 kl.16.