Få vores nyheder på mail

Den Maritime Ø, Ærø

Blogindlæg   •   Aug 25, 2016 13:45 CEST

På en ø er det havet, der sætter betingelserne for alt – for døgnets rytme, for årshjulet.

Allerede på færgen på vej til Ærø vil du opleve, at du nærmest tvinges i et andet gear - at du må acceptere den blå landevejs betingelser.

Måske er du derfor allerede indstillet på ø-livet, når du ankommer.

På Ærø er det livet på havnene, der går sin vante gang.

Læg mærke til børnefamilierne i gang med at fange krabber, fiskerne der hænger garn til tørre, sejlbåde, der lægger til, kajakroere der padler ud i øhavet.

Læg mærke til de blåklædte, gamle mænd, der samles på havnen – for at deltage, for at betragte, for at høre om stort og småt. Her gemmer sig den lokale sjæl parret med udlængsel og eventyrlyst.

Det er på havnene, at øens historie udfoldes – helt fra en gammel tid med smukke træskibe, til nutidens almindelige travlhed, til fremtid og drømme om skibe, der slet ikke er bygget endnu. Her finder du det gamle håndværk, såvel som state of the art.

Livet leves i havnene. Og som gæst søger man de små perler, de autentiske oaser, såvel som museer og værfter, fiskeudsalg og restauranter.

Ja, vi er pavestolte af øens historie, der dufter af saltvand og tjære - vi lever og ånder i vores maritime nutid - og vores håb og vores drømme ligger i øens blå fremtid.

Ærø har mange maritime virksomheder og er dermed en væsentlig del af Det Blå Danmark

_________________________________________________________________________________

Søby Havn

På Ærøs nordvestlige spids ligger Søby Havn, omgivet af dejlig natur og en fin badestrand.

Øens centrum for de maritime virksomheder er Søby Havn, med blandt andet Søby Værft som øens største private virksomhed og samtidig landets fjerde største værft.

Havnen adskiller sig fra de fleste andre danske erhvervshavne ved dens mange produktionsarbejdspladser. 350 arbejdspladser på Ærø er relateret til Søby Havn.

Lystfiskere har gode muligheder for at fange havørred fra kystpladser tæt på havnen og der er fine vandrestier bl.a til naturområdet Vitsø.

Tæt på byen, på Skjoldnæs, ligger en af Europas smukkeste Seaside golfbaner, der i år har ti års jubilæum.

Marstal Havn

Marstal er Ærøs største by, og dens lange maritime historie ses overalt. Gennem århundreder har Marstals skibe sejlet på verdenshavene. 

Søfarten er stadig byens livsnerve. Her er rederier, værft, sejlloft og byens navigationsskole holder til på havnen.

Langs havnen finder man et charmerende miljø med joller, fiskegarn, lystbåde og coastere. 

Den lange havnemole med den flotte, gamle kalkovn giver læ for østenvinden, bygget til formålet af byens søfolk fra 1821 til 1841 og udbygget et par gange senere. 

De smukke badehuse ligger i gåafstand fra havnen på Eriks Hale.

Der sejler færge fra Marstal til Birkholm, som er Det Sydfynske Øhavs mindst beboede ø.

Ærøskøbing Havn

Ærøskøbing havn ligger i læ bag Dejrø og Urehoved og er velbeskyttet i al slags vejr. Oprindeligt en naturhavn med erhverv som søfart og handel. Nu en eventyrby og virkelig et besøg værd. 

Byen er Danmarks mindste købstad med smalle gader og velbevarede huse, toppede brosten, skæve og fantasifuldt udsmykkede døre, forretninger samt pulserende kunstnerliv.

Kogehuset fra 1810 på havnemolen fungerede i gamle dage som kogested for sejlskibene i havn, da åben ild om bord på træskibene ikke måtte finde sted. 

Den gamle havn er udvidet med en lystbådehavn og badestranden Vesterstrand med de farve­strålende små badehuse ligger kun få minutters gang fra byen og havnen.

_________________________________________________________________________________

Marstal Navigationsskole

Siden 1860 har der været navigationsskole i Marstal.

Skolens hovedydelser falder i 3 kategorier:
– Uddannelse af navigatører til handelsflåden – d.v.s. skippere og skibsførere. Ialt ca. 139 elever.
– HF-søfart, som er en ungdomsuddannelse, der kombinerer en grundlæggende søfartsskole med en HF-uddannelse. Ca. 153 elever
– Efteruddannelseskurser, hvor kursusafdelingen er landets største udbyder inden for maritim efteruddannelse.

_______________________________________________________________________________

Landevejsprincip

"Landevejsprincippet” dækker over en teknisk beregningsmodel, som sidestiller omkostningerne ved færgetransport med transport på landevejene.

I praksis betyder det, at man sænker færgetaksterne, så det koster det samme at sejle en kilometer – som udgifterne til benzin og afskrivninger ved at køre en kilometer på en landevej.

Den første periode med billettering og priser efter landevejsprincippet er gældende i perioden 15. august 2016 og varer til 13. november 2016.

Landevejsprincippet betyder takstnedsættelser af varierende størrelse, som i vid udstrækning er lovbestemt af social- og indenrigsministeriet. Samtidig gennemføres en forenkling af billetsystemet og en ændring af billetteringsretningen, således at al billettering foregår mod Ærø.

Der sælges i perioden ikke længere enkeltbilletter.

Ø-kortet og reglerne for brug af ø-kortet suspenderes i perioderne, hvor billettering efter landevejsprincippet gælder.

Ø-kortet er gældende udenfor perioderne for landevejsprincippet og skal derfor gemmes.

Hvad betydning landevejsprincippet får for dig som rejsende med Ærøfærgerne, kan du læse om på færgernes hjemmeside

www.aeroe-ferry.dk

________________________________________________________________________________

Vidste du, at Ærø har en museum, der ligger som nr. 76 for alle attraktioner i Danmark. Det er Marstal Søfartsmuseum. Og det er vi stolte af.

Velkommen til Maritime Ærø