Få vores nyheder på mail

Ærø inviterer til en efterårsferie med valnødder

Blogindlæg   •   Okt 18, 2016 09:29 CEST

På Ærø fejres valnødden i efterårsferien. Her trives valnøddetræet nemlig ekstra godt på grund af det milde klima i øhavet. Og de ærøske valnødder er som regel store, flotte og velsmagende. Gør dig derfor straks gode venner med én, der ejer et valnøddetræ! Valnødder er nemlig ikke blot såkaldt superfood - de er også vigtig del af god og moderne astronomi.

Valnøddetræet vokser i Danmark på sin nordgrænse og trives bedst i de mildere egne. 

Ærø er et at de steder i Danmark der har flest solskinstimer! Med et mildt klima, bølgende bakker, bløde kystlinjer mod Det Sydfynske Øhav og den vildere kystlinje mod Østersøen, tilbyder Ærø valnøddetræet trivsel - og det kan ses rundt omkring på hele øen.

En sund spise

I skarp konkurrence med mandlen har valnødden i utallige forsøg vist sig at være en af de sundeste fødevarer, du kan spise - ikke blot til jul, men året rundt.

Valnødden er typisk at finde sammen med nøddeknækkeren i en skål blandede nødder op til jul. 

Men den er oftere og oftere at finde på tallerkenen som del af det sunde måltid, da den repræsenterer den såkaldte 'superfood'! 

Valnødden egner sig også med sin særegne form som pynt på en kage og den udgør den absolut vigtigste ingrediens i en waldorfsalat.

Nogle synes dog, at det allerbedste tidspunkt at bruge valnødden er allerede i august/september, når den stadig er grøn. Den skal nemlig på flaske!

Valnødde-is med ahornsirup: En Ærø-Special

Er du så heldig at komme til Ærø i is-sæsonen, skal du prøve den populære 'Ærø Special' eller 'Ærø-Isen', som den også kaldes nogle steder: Hjemmebagt vaffel med valnødde-is, flødeskum og ahornsirup på toppen. 

Ærø-Isen har næsten en kult-status, der gør, at der ikke kan ændres på sammensætningen af isen: Nej, det kan ikke lade sig gøre at få en kugle banan-is oveni ...

Hvor kan jeg finde et valnøddetræ?

Hvis du er på efterårsferie på Ærø, så spørger du måske dig selv, hvor du kan finde valnødder, som du kan tage med hjem.

Enhver ærøsk vejbod med respekt for sig selv, har valnødder til salg sammen med efterårshøsten.

Et særdeles flot valnøddetræ finder du på gårdspladsen ved den smukke gamle herregård, Søbygaard, der har åbent med familieaktiviteter i efterårsferien. Mange af Søbygaards efterårsaktiviteter har naturligvis valnødder som omdrejningspunkt.

Også i gården til Den Gamle Købmandsgaard i Ærøskøbing står der et flot valnøddetræ, som leverer de dejligste valnødder til en af caféens lækre efterårsspecialiteter til kaffen, Valnøddekage. Den Gamle Købmandsgaard har også en valnødde-kage-konkurrence i løbet af efterårsferien, med lokale dommere i panelet.

Den mest populære øl fra Rise

Mange caféer, restauranter, supermarkeder og specialbutikker - også udenfor Ærø - sælger øl fra Ærøs populære bryggeri, Rise Bryggeri. 

Bryggeriets absolut mest populære øl, ud fra et stort øl-sortiment, er Valnødde-øllen. 

I sæson - og altså også i efterårsferien - er det muligt både at komme til ølsmagning, rundvisning og frokostbuffet og blandt andre glimrende øl-typer smage Valnødde-øllen i to forskellige variationer. 

Der er garanti for, at lige præcis denne øl får dine skuldre ned og kan kickstarte den der dejlige følelse af fortjent ferie.

Hvad gør du, hvis du vil have valnødder med hjem?

Når du har fundet et valnøddetræ, er det bedst at samle de valnødder op, som er pænest og ikke angrebne af mug. Evt. grønne skaller fjernes. 

Hvis de er helt rene og fine, kan de lægges direkte til tørre. Ellers skylles de grundigt.

Hvad så når det regner?

Det danske efterårsvejr egner sig typisk ikke til at tørre valnødder i.

De skal altså indenfor og tørre med kombineret varme og luft. 

Valnødderne lægges ud, så de får luft fra alle sider, bredt ud i ét lag f.eks. på bageriste. 

Luft er mindst lige så vigtig som varme. De kan anbringes over en radiator, men der må max. være 35–40° C.

Efter ca. 5 døgn skulle de gerne være gennemtørre. Knæk et par stykker og kontroller, at de også er tørre indvendig. Nødderne skal nu være smukt brune og smage som tørrede valnødder. De skal være sprøde – hvis de er gummiagtige at bide i, er de ikke tørre nok endnu.

Derefter hænges eller sættes de tørt og ikke for varmt. Typisk i en nylonstrømpe. 

Med lidt erfaring får du lækre hjemmetørrede valnødder, som kan holde sig helt til næste høst eller endnu længere.

En ø med valnødder

Valnøddetræer er ikke de mest almindelige træer i Danmark. Det har ikke været det mest oplagte træ at plante i en have, da det jo bliver stort. Men de steder, hvor der har været plads, har det været et skattet frugttræ.

Mange valnøddetræer er mellem 60 og 150 år gamle, d.v.s. træer, der har overlevet de kolde vintre og har mange historier at fortælle.

Ærø har mange fortællinger - og man kan ikke komme udenom, at en gennemgående fortælling på Ærø har valnøddetræet som omdrejningspunkt.

På ærø.dk finder du en fotokonkurrence med temaerne 'Valnødder' og 'Væddeløb', som alle er hjertelig velkomne at deltage i. Find detaljer om præmier og regler her.

Velkommen til efterår på Ærø